Home

Marele Ducat al Luxemburgului

Denumirea Oficială:

Marele Ducat de Luxemburg

Forma de guvernământ:

Monarhie constituţională sub regimul unei democraţii reprezentative.
Şeful Statului: A.S.R. Marele Duce Henri, din dinastia de Nassau-Weilbourg

Marele Duce, simbol al unitatii si garant al independentei nationale,  reprezinta statul in relatiile externe, are drept de initiativa legislativa si promulga legile, numeste formatorul executivului, pe baza rezultatelor alegerilor legislative.
 

Teritoriu:

Suprafaţa: suprafaţa totală - 2.586 km2, din care: teren agricol: 49%, păduri: 34%.

Populatie

Circa 550000 de persoane, dintre care peste 45% sunt rezidenti straini, majoritatea provenind din tari europene (in special, Portugalia, Franta, Italia, Belgia, Germania).

Limba naţională:

Luxemburgheză (Lëtzebuergesch), din familia limbilor germanice.

Limbi administrative:

Franceză, germană, luxemburgheză.

Franceza are preeminenţă în sistemul legislativ.

Moneda naţională:

Euro

Principale institutii politice

- Guvernul actual - rezultat in urma alegerilor legislative din octobrie 2018. Este un executiv de coaliţie între Partidul Democrat (DP), Partidul Muncitoresc Socialist (LSAP) si Verzi (Dei Gréng) : prim-ministru, Xavier Bettel (DP); vice-prim-miniştri (Etienne Schneider–LSAP şi Felix Braz - Dei Gréng).

Mai multe informatii la: http://www.gouvernement.lu/

- Parlamentul – unicameral- este constituit din Camera Deputatilor, compusa din 60 de deputati, aleşi pentru cinci ani, prin vor universal simplu, procedura proportionala. Componenta rezultata in urma alegerilor din octobrie 2018 este urmatoarea: Partidul Crestin-Social (CSV)-21 deputati; LSAP-10 deputati; DP-12 deputati; Dei Gréng-9 deputati; Partidul Reformei Alternativei Democratice (ADR) – 4 deputati; Stanga (Déi Lenk) – 2 deputaţi; Partidul Pirat - 2 deputaţi. Presedintele Camerei  Deputatilor este Fernand Etgen (DP).

In procedura legislativa , care include, de asemenea, guvernul si Consiliul de Stat, Camera Deputatilor are ca principala functie votarea proiectelor si propunerilor de legi .

Mai multe informatii la: http://www.chd.lu/wps/portal/public

- Consiliul de Stat -  institutie independenta, care exercita influenta moderatoare a unei a doua camere a legislativului. Este compus din 21 de consilieri de stat, numiti in functie pentru 15 ani de catre Marele Duce, la propunerea alternativa a guvernului, Camerei Deputatilor  si Consilului de Stat insusi.

Consilul de Stat actioneaza ca organ consultativ in procedura legislativa, avizul acestuia fiind obligatoriu pentru orice proiect de lege propus de guvern si orice propunere de lege provenind de la Camera Deputatilor.

Mai multe informatii la:  http://www.conseil-etat.public.lu/fr/index.html

 

 

 

 

 

Informaţii importante despre coronavirus

26.02.2020

Ce este coronavirusul şi cum ne protejăm? Consultaţi materialele elaborate de Ministerul Român al Afacerilor Interne /Departamentul pentru Situații de…

Burse oferite cetăţenilor străini de statul român prin MAE

29.01.2020

Programul de burse oferite de statul român, prin Ministerul Afacerilor Externe, cetăţenilor străini, pe baza H.G. 288/1993, pentru anul universitar 2020…

Ziua Naţională a României celebrată în Luxemburg

27.11.2019

Marţi, 26 noiembrie 2019, Ambasada României în Luxemburg a celebrat Ziua naţională a României printr-un spectacol de cântece şi dansuri româneşti…