Home

Înregistrarea pentru votul prin corespondență la alegerile pentru Preşedintele României!

 • Procedura de înregistrare ca alegător prin corespondență este detaliată pe portalul www.votstrainatate.ro, iar pentru eventuale întrebări AEP a pus la dispoziția alegătorilor adresa de e-mail contact@votstrainatate.ro
 • Pentru a putea vota prin corespondență, alegătorii din străinătate TREBUIE să se înregistreze în Registrul electoral ca alegător prin corespondență, pe portalul https://www.votstrainatate.ro/.
 • Data limită pentru înscrierea ca alegător prin corespondență a fost prelungită până pe 15 septembrie 2019.

 • Portalul este administrat exclusiv de Autoritatea Electorală Permanentă.
 • Pentru înregistrarea pe https://www.votstrainatate.ro/ ca alegător prin corespondență este necesară înscrierea în formularul on-line a numelui, prenumelui, codului numeric personal, la care se  anexează o copie scanată sau o fotografie a actului de identitate, precum și o copie/fotografie a documentului care atestă dreptul de ședere în străinătate.
 • Lista documentelor eliberate de autoritățile străine care atestă dreptul de ședere este cuprinsă în Ordinul MAE nr. 500/2016 (http://www.mae.ro/sites/default/files/file/anul_2016/2016_alegeri/anexa_ordinul_500_forma_consolidata.pdf)
 • După înregistrarea pe https://www.votstrainatate.ro/ alegătorul va primi un e-mail de la Autoritatea Electorală Permanentă, cu un link de confirmare în vederea înregistrării și finalizării cererii. Atenție, linkul de validare este valabil doar 24 de ore!
 • După ce Autoritatea Electorală Permanentă înregistrează cererea alegătorului, va verifica informațiile furnizate și va trimite alegătorului un nou e-mail de finalizare a cererii de înregistrare ca alegător prin corespondență.
 • Cetățeanul român cu drept de vot care s-a înregistrat ca alegător prin corespondență va primi la adresa furnizată toate documentele necesare pentru votul prin corespondență, precum și instrucțiuni de completare și transmitere a votului (pentru ambele tururi ale alegerilor).
 • Alegătorul care se înregistrează pentru votul prin corespondență are două opțiuni pentru a trimite plicul cu votul său:
  • în România (plicul este autoadresat și nu implică un cost suplimentar) sau
  • la misiunea diplomatică din țara în care se află, personal sau prin poștă (urmând ca alegătorul să suporte costurile).
 • ATENȚIE! Alegătorul care optează pentru votul prin corespondență trebuie să se asigure că trimite (în România sau la misiunea diplomatică) plicul cu votul său în timp util, astfel încât el să ajungă la biroul electoral pentru votul prin corespondență cel mai târziu cu 3 zile înaintea alegerilor, plicurile sosite după această dată fiind anulate.
 • IMPORTANT! Alegătorii care optează pentru votul prin corespondență vor primi notificări pe e-mail de la Autoritatea Electorală Permanentă dacă opțiunea lor de vot a fost înregistrată sau nu de biroul electoral pentru votul prin corespondență. Dacă votul lor nu a fost înregistrat la biroul electoral pentru votul prin corespondență, vor putea să voteze la orice secție organizată în străinătate.
 • Alegătorii care se înregistrează ca alegător prin corespondență vor fi înscriși pe listele electorale permanente pentru votul prin corespondență.

Informaţii importante despre coronavirus

26.02.2020

Ce este coronavirusul şi cum ne protejăm? Consultaţi materialele elaborate de Ministerul Român al Afacerilor Interne /Departamentul pentru Situații de…

Burse oferite cetăţenilor străini de statul român prin MAE

29.01.2020

Programul de burse oferite de statul român, prin Ministerul Afacerilor Externe, cetăţenilor străini, pe baza H.G. 288/1993, pentru anul universitar 2020…

Ziua Naţională a României celebrată în Luxemburg

27.11.2019

Marţi, 26 noiembrie 2019, Ambasada României în Luxemburg a celebrat Ziua naţională a României printr-un spectacol de cântece şi dansuri româneşti…