Actualitatea ambasadei

Ziua Naţională a României celebrată în Luxemburg

Marţi, 26 noiembrie 2019, Ambasada României în Luxemburg a celebrat Ziua naţională a României printr-un spectacol de cântece şi dansuri româneşti oferit de ansamblul „Plaiurile Mioriţei” din Buzău.

Au participat în jur de 450 de invitaţi, membri ai corpului diplomatic, personalități ale vieții politice și culturale luxemburgheze, precum și un număr semnificativ de români din Marele Ducat și din întreaga Mare Regiune, printre care şi reprezentanții României la Curtea Europeană de Justiție, la Curtea Europeană de Conturi, inclusiv doamna Laura Codruţa Kövesi, care şi-a preluat mandatul de procuror-șef al Parchetului European, cu sediul  în Luxemburg.

Programul serii a mai cuprins intonarea imnurilor naționale ale României, Luxemburgului și Uniunii Europene şi intervenţia ambasadorului român, care a realizat un tur de orizont despre ce a însemnat anul 2019 pentru țara noastră. Ambasadorul a subliniat faptul că, pentru români, Ziua Naţională evocă valorile unităţii, solidarităţii şi toleranţei, valori universale şi actuale la nivel individual, naţional, european şi mondial. La rândul său, vicepreședintele Consiliului Județean Buzău, domnul Adrian Robert Petre, a subliniat în alocuțiunea sa frumuseţea şi unicitatea zonei Buzăului, invitând oaspeţii străini să viziteze țara noastră şi ţinutul Buzăului, în special. Spectacolul propriu-zis a fost urmat de tradiţionala recepţie oferită de Ambasadă tuturor invitaţilor.

Deplasarea ansamblului „Plaiurile Mioriţei” în Luxemburg a fost posibilă exclusiv prin bunăvoinţa şi cu efortul autorităţilor locale din Buzău, respectiv Consiliul Judeţean Buzău, care a fost reprezentat la eveniment de o delegaţie condusă de vicepreşedintele acestui for, domnul Adrian Robert Petre, şi formată din secretarul general al judeţului, domnul Mihail Laurenţiu Gavrilă, şi directorul financiar, domnul Mihai Ciolan.

Graţie eforturilor depuse de Consiliul Judeţean Buzău, românii și ceilalți invitați din Luxemburg s-au bucurat anul acesta de o „sărbătoare românească autentică”. Spectacolul propriu-zis de cântece şi dansuri tradiţionale s-a prelungit şi pe durata recepţiei, când artiştii ansamblului „Plaiurile Mioriţei” au invitat publicul să li se alăture, formând astfel celebrele hore și sârbe româneşti. Pe durata recepţiei, oaspeţii români şi străini au putut degusta produse tradiţionale şi vinuri buzoiene aduse special pentru această ocazie de membrii delegaţiei de la Buzău. Câteva filme de promovare turistică a României, în general, şi a județului Buzău, în particular, au rulat în permanenţă pe un ecran mare, oferind oaspeţilor străini o primă idee despre ceea ce are de oferit România, respectiv Buzăul, oricărui vizitator.

Ambasada României în Marele Ducat al Luxemburgului mulţumeşte, şi pe această cale, Consiliului Judeţean Buzău pentru sprijinul neprecupeţit acordat în organizarea, cu succes, a evenimentului de marcare a Zilei naţionale a României în anul 2019, prilej pentru românii din Luxemburg şi împrejurimi de a se reconecta la spiritul românesc şi de a se simţi ca „acasă”.

Mulţumirile Ambasadei se îndreaptă deopotrivă şi către Hotelul Parc Alvisse Dommeldange, care a găzduit evenimentele de celebrare a Zilei Naţionale.

   

 

Informaţii importante despre coronavirus

26.02.2020

Ce este coronavirusul şi cum ne protejăm? Consultaţi materialele elaborate de Ministerul Român al Afacerilor Interne /Departamentul pentru Situații de…

Burse oferite cetăţenilor străini de statul român prin MAE

29.01.2020

Programul de burse oferite de statul român, prin Ministerul Afacerilor Externe, cetăţenilor străini, pe baza H.G. 288/1993, pentru anul universitar 2020…

Ziua Naţională a României celebrată în Luxemburg

27.11.2019

Marţi, 26 noiembrie 2019, Ambasada României în Luxemburg a celebrat Ziua naţională a României printr-un spectacol de cântece şi dansuri româneşti…